DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİNİN FAYDALARI

Dahilde İşleme İzin Belgesi Neden Almanız Gerekiyor?

Ülkemiz büyüyen ve gelişen ekonomi modelini uygulama anlamında kurum ve kuruluşları destekleyici bir dizi tedbirler almaya devam ediyor. Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından verilen Dahilde İşleme İzin Belgesi de kurum ve kuruluşların elini güçlendiren ve rahatlatan tedbirlerden birisidir. Özellikle ihracatta avantaj sağlamak isteyen kurumların mutlaka temin etmesi gereken bir belgeyi ifade ediyor. Çünkü belgenin alınması halinde gümrük vergisi, harç, KDV gibi masrafların minimize edilmesi mümkün oluyor. Bu belge, ihracatçının maliyetlerini yüzde 30’a kadar düşürebiliyor.

Dahilde İşleme İzin Belgesi şartları

Öncelikle belgenin alınabilmesi için ihracatçı olmak veya devlete ihraç taahhüdünde bulunmak gerekiyor. İhraç edilecek ürünle ilgili malların dışarıdan ithaline yönelik muafiyet getiren ve kota gibi kontrolleri ortadan kaldıran belge sayesinde; hammaddesi dışarıdan tedarik edilerek imalatı yapılan ürünlerin ihracı daha kolay bir hale geliyor. İhraç edilecek ürünün hammaddesinin veya ara mallarının yerli piyasadan karşılanması ve üretilen ürünün ihraç edilmesi de belgeyi almak için yeterlidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, devlete ihracat taahhüdünde bulunmaktır.

Belgenin sağladığı avantajlar nelerdir?

Cari açığın ülke ekonomisine lehine dönmesi amacıyla ihracatçıya yönelik önemli teşvik paketleri açıklanıyor. Dahilde İşleme İzin Belgesi verilen teşviklerden sadece birisidir. İhracat önündeki engellerin kaldırılması adına sunulan belge, dışarıdan ithal edilecek malın kotaya dahil edilmesi gibi şartlardan da muaf olabiliyor. Sağlanan en önemli teşvik ise, gümrük vergisi ve diğer masraf kalemlerinde sunulan esnekliktir. Böylece ihracatla ilgili maliyetlerin azalması ve rekabet edilebilirliğin söz konusu olması mümkün hale geliyor.

Alınacak belge sayesinde elde edilecek avantajların devam edebilmesi için ihracatın sürmesi lazımdır. Belge kaydı tamamlanana kadar belgeyle elde edilen hakların sürmesi mümkündür. Ancak belge ile sağlanılan avantajlar belgenin kapanmasından sonra kaybedilir. Bu nedenle belge kapanış tarihine dikkat edilmesi ve kapanması halinde elden çıkacak avantajların ihracat rejiminize getireceği risklerin hesaplanması lazımdır. Bu nedenle belgenin temin edilmesi, şartlarının yerine getirilmesi, kapanması durumundaki risklerin önceden belirlenmesi ve bildirilmesi, ayrıca kapanan belgenin yeniden aktif hale gelmesi için işlemlerin yapılması danışmanlık hizmetimiz tarafından takip ve icra ediliyor.