Kendi işini kurmak isteyen, ticaret hayatına atılmak isteyen, yeni bir iş, yeni bir gelir kapısı sağlamak isteyen kişilerin, bu planlarını hayata geçirmek için sadece istemeleri yeterli değildir. Elbette herhangi bir işte başarılı olabilmek için öncelikle düşünmek, istemek, planlamak ve adım atmak gerekir. Ancak işin bir de maddi boyutu vardır. Eğer yeterli miktarda sermayeniz yoksa bu planlar hayalden öteye geçemez. İşte bu noktada, yeni girişimcilerin öncelikle kendine daha sonra da ülke ekonomisine fayda sağlaması açısından devlet tarafından verilmiş destek kredileri devreye girmektedir. Girişimcilerin yaptığı projeler için devletin yaptığı yardıma hibe denmektedir.

Bu girişimcilerin belli kurallar ve sertifika dahilinde başvurmaları sonucu, harcamalarının bir kısmının devlet tarafından karşılanması ise devlet hibesidir. Devlet yardımları girişimci ruhunu yaygınlaştırmak, girişimcilerin rekabet duygularını geliştirmek, ülke ekonomisindeki paylarını artırmak ve bu çalışmalarıyla dünyada örnek olmaya çalışan bir kurumdur.

Kalkınma planları ve yıllık programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesine, üretim ve istihdamın artırılmasına, uluslararası rekabet gücünü artıracak ve araştırma- geliştirme içeriği yüksek bölgesel ve büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik yatırımların özendirilmesine, uluslararası doğrudan yatırımların artırılmasına, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılmasına, kümelenme ve çevre korumaya yönelik yatırımlar ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.